Grøtøy og Manshausen

Grøtøy gamle handelsted ble opprettet i 1698, og var i sin tid Nordlands største handelsted. Med sin strategiske beliggenhet midt i Grøtøyleia var Manshausen en del av handelstedet. Opptil ett tusen mennesker kunne i Lofot-sesongen oppholde seg på Grøtøy og Manshausen. Steigens første bank og postkontor lå på Grøtøy.

 
Manshausen-Ousland-Grøtøya1-32.jpg

Manshausen sett fra Grøtøy

I dette bilde sees hovedgården på Grøtøy til venstre og den store Manshausen-brygga i bakgrunnen til høyre. Hovedgrunnen til etableringen av handelstedet var beliggenheten. Her lå en av de siste trygge havnene før den beryktede Vestfjorden og fiskere som kom sørfra lå her og ventet på gode værforhold før de kunne seile over til fiskefeltene. De kjøpte sin utrustning her og solgte fisken sin her. Alt handlet om fiske og bearbeiding og transport av fisk og dette var grunnlaget for flere hundre år med kontinuerlig drift for handelstedet.

 
Manshausen-Ousland-Grøtøya7-32.jpg

Yrende liv på Nordskot

Dette bilde er fra Nordskot, hvor mange av arbeidsfolkene bodde. Manshausen ble på grunn av sin gode havn brukt som lager og utskipningshavn, og på slutten av 1800 tallet ble det brukt store resurser i etablering av steinkaier som kunne ta imot større båter. Her var det et yrende liv med tørking av klippfisk, arbeid og transport videre helt til kontinentet. Hovedhuset, som fremdeles står i dag, ble kaldt ”Bødtkerboligen” fordi det var her tønnemakeren bodde.

Manshausen-Ousland-Grøtøya5-32.jpg

Manshausenbrygga

Nordlands største trebyggning ”Manshausen-brygga” ble oppført der tre av sjøhyttene nå ligger. Med sine tre etasjer pluss heisetårn og over 80 meters lengde var denne bygningen et mektig skue.

Det røde naustet, som nå er verksted, er sammen med hovedhuset de eldste bevarte bygningene på Manshausen, sannsynligvis fra siste halvdel av 1800 tallet.

Selve navnet Manshausen kommer antagelig fra en variant av ordet ”mannehodet” (hausen betyr hodet). Muligens var det en fjellformasjon på Manshausen som lignet på et hode og som ga opphav til navnet, før det ble tatt ut stein til de store kaiene.

Manshausen-Ousland-Grøtøya6-32.jpg

Konkurs og nye eiere

Bildet til høyre fra en tid hvor fine damedrakter, alleer og parasoller var like naturlig å se på Grøtøy som i Paris. Men begynnelsen av 1900 tallet forsvant de kongelige privilegiene til de nordlandske handelstedene. Seilskutetiden gikk mot slutten og frakteskipene ble stadig større og bedre, og anløpssteder som Grøtøy ble for grunne for de største båtene. Fiskebåtene fikk motor og kunne velge selv hvor de skulle levere fisken. Konkurransen hardnet til og i 1924 gikk handelsstedet konkurs.

Manshausen har siden konkursen hatt flere eier. Til utpå 70 tallet var det fiskemottak og trelasthandel på Manshausen. Deretter var øya brukt som privat bolig og feriested, inntil Børge Ousland kjøpte Manshausen i 2010.