Gammel bosetting

Ingen vet sikkert når de første menneskene kom til Steigen, men i Ersvika er det funnet steinalderboplasser som er ca 6000 år gamle. En nærere og mer kjent historie er fra vikingtiden og spesielt fra Engeløya. Her finnes det fremdeles er en rekke spor, gravhauger, naust og forsvarsverk. En del av funnene er ustilt på historisk museum i Tromsø, og kulturen er fremdeles en levende del av Engeløya: Annet hver juli spilles Sagaspillet på Engeløya. Nestegang det er Sagaspill uke er 24 juli – 2 august 2015.

Mer om vikingbosetning og Engeløya

Batteri Dietl

Under andre verdenskrig bygget tyskernes en av Europas største kystfestninger på Grådusan på Engeløya, for å forsvare innseilingen til Vestfjorden og Narvik. Her stod det tre enorme Adolf -kanoner, som kunne skyte tvers over Vestfjorden. Flere tusen russiske krigsfanger måtte arbeide på anlegget, og over fem hundre måtte bøte med livet. Bunkerser og nærstridsanlegg går i kryss og tvers over hele område. Bortsett fra kanonene, som er fjernet, er anlegget godt bevart, og museet er åpent i sommersesongen.

Øyene i rundt Manshausen

Grøtøya og Måløya er de to største øyene. De ligger like utenfor Manshausen og byr på flott tur terreng. På Grøtøya, som var hovedsete til det gamle handelstedet, kan man fremdeles spasere langs de gamle gjengrodde alleene, og opp til utkikkspunktet som tyskerne etablerte under krigen. Måløya, som er den største øya, har fine strender og stier og spesielle klippeformasjoner ytterst på øya. Det er også en nedlagt nikkelgruve på Måløya.

Utenfor Måløya er det en rekke holmer og skjær, med en gammel uthavn, Småvær, og det værharde fyret Måløy Skarholmen helt ytterst mot Vestfjorden.

De store sandstrendene, Bøsanden på Engeløya og Brennviksanden ved Helnessund, er flotte plasser for familemoro eller en joggetur. Strendene er flere kilometer lange.

På Angerøya og Sandøya finnes fantastiske kritthvite strender av korallsand som bare er tilgjengelig med egen båt eller kajakk. Vi har også en flott strand på Manshausen, og det er flere gode skjermete strender i Grøtøyleia.

På Flatøya er det lagt ut flytebrygge og sti opp til fyret, med flott utsikt over Vestfjorden.

Engelvær, består av en rekke holmer og skjær helt ytterst mot Vestfjorden. Øyene er nå naturrestervat på grunn av det rike fuglelivet og byr på gode muligheter for fotografering av en rekke arter, med havørnen på toppen av næringskjeden.

Kultur

Vi er nå i Hamsunds rike, bøker som Markens Grøde ble delvis forfattet på Hamarøya rett ved Hamarøyskaftet. Det prisbelønte Hamsundsenteret på Presteid er tilgjengelig med bil eller båt.